Ihanan aito Mori Collective

Viime keväänä silmäni osuivat ystäväni avulla kotimaiseen vaate- ja korumerkkiin, johon en ollut aiemmin törmännyt. Mori Collective on ekologisuutta sekä eettisyyttä ajava brändi, josta toivon tulevaisuudessa näkeväni mahdollisimman paljon. Uudelta ihastuksesta olen kerennyt hankkia itselleni vain ’Sea Shell’ korvakorut, jotka olivat ahkerassa käytössä viime kesän.

14060161_10209588763292356_427049146_o

Last summer by the ocean

 Mitä pidemmälle tutkin kotimaista merkkiä, sitä syvemmäksi ihastukseni kasvaa. Mori Collective julkaisi ensimmäisen mallistonsa keväällä 2015. Brändin takana seisoo kaksi naista, Tytti Alapieti sekä Jenni Koli. Naiset tapasivat monta vuotta aiemmin yhteisen harrastuksen kautta, ja huomasivat pian jakavansa lumilautailun lisäksi monta muuta samaa piirrettä.

Mori Collective koostuu kahdesta eri yrityksestä, Moristä ja DFD:stä (Diamonds from Dirt). DFD on yleisesti Suomessa tuotettujen Pure Waste t-paitojen sekä korujen takana, kun taas Mori Virossa tuotettujen vaatteiden. (Edit: DFD tekee ensijaisesti tuotteita kierrätysmateriaaleista, mistä nokkela nimi tuleekin) Ajan kuluessa raja on kuitenkin häilynyt, joten selvyyden vuoksi puhun vain Mori Collectivesta.

Sanan ”Mori” voi kääntää kahdella tapaa. Japaniksi sana tarkoittaa metsää, kun taas Latinaksi kuolemattomuutta. Nämä kaksi sanaa kuvaavat kokoonpanoa hyvin, sillä Mori Collective valmistaa tuotteensa ihmisiä sekä luontoa kunnioittaen. Vaatteita valmistetaan muun muassa kierrätyskankaista, tuotannon ylijäämäkankaista sekä kotimaisesta Pure Wastesta. Osa vaatteista on myös valmistettu luomupuuvillasta, mikä taas on peräisin Turkista. Nettikaupassaan brändi neuvoo myös asiakasta pesemään tuotteensa mahdollisimman vähällä energialla ja tarjoaa samalla muita puhdistusvaihtoehtoja

 

mori-8-of-46

moric-arial

Kuvat ovat ottaneet Aino Huotari sekä Veera Uutinen. Kuvat on napattu Mori Collectiven lookbookista, ’Northen Seas’ sekä ’Metallic Shine

 Mitä itse fiilistelen todella paljon vaatteiden ekologisuuden lisäksi, on tuotteiden esteettisyys, joka miellyttää omaa silmääni. Vaatteissa näkyy suuria sekä selkeitä linjoja, mutta silti ne viestivät herkkyyttä ja kauneutta. Vaatteet vaikuttavat mukavilta päällä, mutta samalla ne ovat tyylikkäitä. Mori Collectivelta saattaa löytyä hyvinkin klassisen kauniita malleja, mutta naiset vaatteiden takana ovat tehneet malleista aivan omia lisäämällä uusia yksityiskohtia.

Tästä erinomaisena esimerkkinä toimii Ariel mekko. Midi- tai maximekko näyttää edestä kauniisti istuvalta a-linjan mekolta, mutta takana löytyvä aukko tekee mallista uniikin. (Jos joku on miettinyt minun tavoin pitävänsä samaa mekkoa seuraavat 365 päivää putkeen ja etsii nyt siihen sopivaa vaatetta, niin voisin mallin perusteella suositella Mori Collectiven Ariel Midimekkoa. Mekko on materiaaliltaan 100% luomupuuvillaa, minkä uskoisin myös kestävän vuoden kulutusta.)

mori

mori2

Bomberin kuvat nappasin Mori Collectiven Instagram -tililtä

 Olen itse täysin rakastunut vaatemerkin ’Welcome to the Jungle’ bomberiin. Bombertakin päälliosa on valmistettu kierrätyskankaista ja takit valmistetaan Suomessa. Kyselin Mori Collectivelta lisää kyseisestä bomberista, ja he kertoivat että vuori on Euroopassa kudottua viskoosia ja resori suomalaista. Viskoosilla on oekotex-100 sertifikaatti. Selän kissimirrit taas ovat WWF:n vanhoista lakanoista tai verhoista valmistetut. Koska takeissa käytetään niin valtavasti kierrätyskankaita, on jokainen takki uniikkikappale, eikä samaa väriä löydy enintään kuin muutama kappale. Kyselinkin jo bomberin hintaa, mutta näin opintotuella elävälle ihmiselle vastaus saattaa olla enemmän ajankohtainen joulun alla.

mori3

Kuvat on ottanut Veera Uutinen. Kuvat on napattu lookbookista ’Metallic Shine’

 

Kuvailisin koru- ja vaatemerkkiä ekologisuuden sekä eettisyyden lisäksi sanalla ”aito”. Brändin kotisivuilla vieraillessa minua ilahdutti erityisen kovasti lookbookin mallien koko. Vaikka mallit ovat fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa kuin itse olen, tunsin että kerrankin vaate voisi näyttää yhtä hyvältä itseni päällä, mitä mallin. ”Tavallisin kokoiset” mallit saavat minut tuntemaan, että vaatteet on tehty ihan oikeille ihmisille. Jopa minun tyyppiselle, herkkuja rakastavalle pulliaiselle. Joku saattaa myös arvata, että mallien ”natural look” aiheutti minussa paljon iloa ja ihastelua.

Jos siis huomaat vaatekaapistasi puuttuvan jotain, suosittelen lämpimästi suuntamaan Mori Collectiven nettikauppaan tai jälleenmyynti paikoille. Suosimalla tämän kaltaisia kotimaisia, ympäristöä sekä ihmisiä kunnioittavia merkkejä pääset itsekin olemaan osa muutosta, jota varmasti kaikki kaipaamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s